Női külső és belső nemi szervek

Dátum: 2019-09-19 09:35:08 | Kategória: Férfiaknak és nőknek is | Balogh Róbert
A poszthoz tarozó kép

Női külső és belső nemi szervek

 

Többek közt a következőkről lesz szó:

nagyajkak, vénuszdomb, kisajkak, klitorisz, csikló, húgycsőnyílás, hüvelynyilás, vagina, hüvelyváladék, hüvely illata, hüvelyöblítés, méhszáj és a méhnyak, méh, petevezetékek és petefészkek.

 

A következő bejegyzést isjavaslom e témához elolvasni:

szex párkapcsolatban

https://www.megerzestarskereso.hu/ferfiaknak-es-noknek-is/bejegyzes/szex-parkapcsolatban

 

A szex párkapcsolatban című bejegyzésben  többek közt érdekességek mellett az alábbi témákról van szó: szenved-Éjjel, a nemi vágy, szexuális kizárólagosság, a vágy hormonja, miért ébred bennünk nemi vágy, ha beleszeretünk valakibe, szexuális meghittség, a „jó" szex és a tartós kapcsolat, mítoszok a szexben és az ágyunkban, a szexuális vágy természete, miért szorul a nőknél háttérbe a szexuális vágy?, mi a szexualitás csökkenésének oka, a nők tulajdonképpen szeretik a szexet, szenvedélyes monogámia, a nők és a szex, a jó szex jelentősége, a nők és a gyors szex, a szex kényes egyensúlya, mi a teendő, ha a nőt nem érdekli a szex, amitől jó lesz a szex, a szexuális polaritás, szex, illetve beszélgetés kezdeményezése és ha a férfi nem kezdeményez többé szexet.

 

 

Női külső nemi szervek

 

A szexuális intimitás nagyon fontos szerepet játszik egy hosszú távú párkapcsolat bensőségességében, elvesztése gyakran a kapcsolat romlását is eredményezheti. ha a kapcsolat szexualitás része nem működik megfelelően, törvényszerű, hogy ez előbb-utóbb a bizalom és a szeretet megrendüléséhez vezet.

Ha ismerjük testünket könnyebb a társkeresés is és randizás, főként, ha elfogadjuk önmagunkat és jóban vagyunk testünkkel.

A jó partneri viszony javításához az alábbi feladatokat kell elvégezni:

• Ismerjük meg önmagunkat, testünket. Vizsgáljuk és fogalmazzuk meg saját magunk számára igényeinket, vágyainkat.

• Próbáljuk meg felmérni, elképzelni saját szexuális hatásunkat a partnerre.

• Kérdezzük meg partnerünket saját gondolatairól, vágyairól.

• Fogalmazzuk meg a fennálló problémákat.

• Legyünk őszinték és nyíltak partnerünkkel. Beszéljünk magunkról, problémáinkról és biztassuk, tegye meg ugyanezt ő is.

• Dolgozzunk a problémák leküzdésén.

• Kapcsolatunkat járja át a szeretet, a megértés és a kölcsönösség.

 

Szexualitásunk alapjai és a szexhez való viszonyunk már gyermekkorunk alatt kialakul. A szüleink felől érkező verbális és nem verbális üzenetek, a vallásos neveltetés, kultúránk és a társadalom együtt formálnak minket azzá a szexuális lénnyé, akivé felnőtt korunkban válunk. Hagyományosan az édesanyák dolga volt leányukat szexuálisan felvilágosítani. Mindemellett a nők többsége kényelmetlenül érzi magát mikor részletekbe menően kell a témáról beszélni. Nem szabad ezért anyánkat hibáztatni. Nagy valószínűséggel az ő anyja sem tudta neki átadni a teljes tudást, már ami a szexet illeti. Bárhogy is nézzük, az anyákat is befolyásolja környezetük. Rengeteg történet, mítosz, tévhit, illetve mély hallgatás öröklődik nemzedékről nemzedékre.

  A legtöbb nő azt feltételezi, hogy férfipartnere minden szükséges tudnivalót megtanít majd neki a szeretkezésről. Mi történik, ha adott esetben a partnerünk nő? Mi történik, ha a férfi tapasztalatlan kezdő? És ki tanítja a férfiakat? Számos fiú a barátaitól informálódik a szexről, mások a mozifilmek szerelmes jeleneteiből sajátítják el az intimitás részleteit.

 

A nő anatómiája páratlanul megtervezett, csodálatos és gyönyörű. Testünk nemiségének megismerése elengedhetetlen feltétele a fizikai egészségnek és szexuális jólétnek. Minél

többet tudunk testünkről, az örömszerzés és szexuális kielégülés annál több módját fedezzük fel, és nagy valószínűséggel észrevesszük, ha valami nincs rendjén nemi szerveink egészségével vagy működésével. Amikor a nők elkezdenek ismerkedni testükkel, és kezdik megérteni hüvelyük működését és reakcióit, felszabadulnak, izgatottá válnak, és általában nagy erővel látnak neki saját jólétük irányításához szexuális és párkeresés terén egyaránt.

 

 

Külső nemi szervek - A szeméremtest

 

Nemi szerved látható részét vulvának (szeméremtestnek) nevezzük. Ez a női nemi szervek külső része, mely a következőkből áll: mons (Vénuszdomb), labia minora (kisajkak), labia majora (nagyajkak), és a clitoris (klitorisz magyarul csikló).

 

Ha megtanulod csodálni és értékelni nemi szerveid, könnyebb lesz elfogadnod, élvezni és megtapasztalni a szexualitásodban rejlő határtalan lehetőségeket.

 

A Vénuszdomb

 

A Vénuszdomb, latinul mons pubis, vagy mons a szeméremcsont tetején elhelyezkedő zsírpárna, melyet bőr és szőrzet fed. A szőrzet a serdülőkor kezdetekor kezd el nőni, tizenegy vagy tizenkét éves kor körül. (Nem tudjuk biztosan miért is rendelkezünk szeméremszőrzettel. Egyes tudósok szerint a szőrzet megtartja a feromont vagy nemi illatanyagokat tartalmazó váladékokat, és így vonzza az ellenkező nemet.) Idővel a szeméremszőrzet besűrűsödhet vagy megritkulhat, lehet durva, illetve selymes tapintású. Színe és típusa egyezhet hajadéval, de lehet attól eltérő is. Korunk előrehaladtával szemtanúi lehetünk, ahogy szeméremszőrzetünk megőszül és ritkább, vékonyabb szálú lesz. Sok fiatal nő szándékosan leborotválja az egész szeméremszőrzetét; ezt nem csupán a sima bikinivonalért teszik, de állításuk szerint így érzékenyebb a szeméremtestük. A Vénuszdomb sok idegvégződést tartalmaz; egyes nők kifejezetten izgatónak tartják ezen rész érintését és simogatását. Más nők azért szőrtelenítik ezt a tájékot, mert így tisztábbnak érzik magukat, vagy mert férfipartnerük jobban kedveli a csupasz szeméremtest selymes tapintását.

 

Az első ősz szeméremszőr megpillantása valahogy sokkal mélyebben érint minket, mint az első ősz hajszálé. Bárhogy legyen is, eszedbe se jusson hajfestéket vagy színezőt használni a szeméremtest érzékeny bőrszövetén. Ez allergiás reakciót, égést vagy imitációt okozhat. A tizenhetedik és tizennyolcadik században a nők néha szeméremparókát viseltek az öregség vagy betegség következtében kihullott szeméremszőrzet pótlására. Ma sajnos semmit sem tehetünk az elvesztett szeméremszőrzet pótlására. A hajnövekedést serkentő hajvizek és krémek hatástalanok a Vénuszdombon alkalmazva, és irritációkat okozhatnak.

 

A külső ajkak (Nagyajkak)

 

A szeméremszőrzet lefelé tovább folytatódik, és befedi a nagyajkakat, latinul labia majora. Az ajkak külső felszíne lehet sima és ráncos is, színe sötétebb a környező bőrfelületekénél. Ne lepődj meg, ha az egyik nagyajkad nagyobb vagy hosszabb, mint a másik. A nagyajkak belső felszíne sima, szőrmentes és nedves, mert ez a terület számos izzadság- és faggyúkiválasztó mirigyet tartalmaz.

 

A külső ajkak zsírt, idegeket, finom izomszövetet és vérereket tartalmaznak. Testőrszerepet töltenek be, védik a hüvelyhez és a húgyhólyaghoz vezető nyílásokat. Mikor szexuálisan izgatottá válunk, a nagyajkak mélyén található barlangos szövetek megtelnek vérrel, a nagyajkak teltek, duzzadtak, feszesek lesznek és bizsergető érzést keltenek.

 

A belső ajkak (Kisajkak)

 

Ha széthúzod a nagyajkaid, két sima, vékony bőrredőt fogsz látni, amit kisajkaknak hívunk, latinul labia minora. Az érzékeny belső ajkakat vérerek és szivacsos szövet tölti ki, felszínét idegvégződések és faggyúmirigyek fedik. A külső ajkakhoz hasonlóan a kisajkak is megtelnek vérrel, és megnagyobbodnak szexuális izgalmi állapotban. A kisajkak minden más testrészünktől eltérően minden nőnél más és más alakot öltenek. Kisajkaid színe lehet rózsaszín, burgundi, barna, fekete vagy színek egész kavalkádja. Előfordulhat, hogy olyan kicsi, hogy alig veszed észre, de az is megeshet, hogy olyan nagy, hogy két-három centiméterre vagy ennél hosszabbra is kinyúlik a nagyajkak mögül. Egyáltalán nem szokatlan, ha az egyik nagyobb, mint a másik. Lehet egyenes, enyhén fodros vagy nagyon ráncos. (A hiedelmekkel ellentétben a maszturbáció nem növeli sem a méretet, sem a ráncosságot.)

 

 

A gyönyör gombja - a csikló

 

A kisajkak által formált csiklóredő alá tekintve egy kis borsó vagy gomb alakú csomót fogsz látni, mely színe lehet rózsaszín, lila vagy sötétbarna. Ez a klitorisz. Ne aggódj, ha semmit sem látsz első ránézésre; időnként még szexuális izgalmi állapotban is alig látható a klitorisz. A klitorisz a görög eredetű kleitoris elnevezésből származik, melynek jelentése „isteni, istennőhöz hasonlatos”. A modern kori női szexualitásban a klitorisznak nagyon elhanyagolt szerep jutott. Legtöbbünk azt sem tudja, hol van, mekkora is valójában vagy hogy lehet megtalálni. A lánymagzat fejlődése során a klitorisz ugyanabból a szövetből alakul ki, melyből fiú magzatok esetén a pénisz - ennek ellenére a klitorisz nem egy „mini pénisz”, ahogy sokan tartják. A női szerv sok tekintetben sokkal de sokkal fejlettebb! A többfunkciós pénisz vizeletet és spermát szállít, továbbá egyben a férfi szexuális gyönyörszerzés fő szerve is. A klitorisz hasonlóképp a női szexuális gyönyörszerzés fő szerve és valójában egyetlen szerepe a gyönyörszerzés. A klitorisz több, mint látványos. Külső nemi szerved vizsgálva a tükörben úgy tűnhet, hogy a klitorisz a csiklóredő alatt bujkáló apró, kis gomb alakú húsdarab. Valójában erről sokkal többről van szó. A klitorisz egy bonyolult, elbűvölő, nagy horderejű szerv.

A klitorisz a következőkből áll: csiklófej, test és crura (vagy szár). A csikló szárában barlangos szövet található, mely szexuális izgalmi állapotban megtelik vérrel és megnöveli a klitorisz méretét. A csikló szára átlagosan 2,5-5 cm hosszú és kicsivel több, mint

1 cm széles. De a klitorisznak ezzel még nincs vége! A szár töve a szeméremcsonthoz kapcsolódik, és két crura-ra, vagy lábra ágazik, melyek mindegyike 5-10 cm hosszú. A csikló lábai szintén a szeméremcsonthoz kapcsolódnak, követve annak ívét. A klitorisz tövétől kiindulva, a crura és a kisajkak között további két szövetköteg található, az úgynevezett bulbus vestibuli. (Ezt a szövetet a klitorisz részeként tartják számon.) Szexuális izgalmi állapotban a bulbus vestibuli megtelik vérrel, és szűkebbé teszi a hüvelybemenetet, így a hüvely erősebben tudja fogni és szorítani a péniszt.

 

A klitorisz mérete minden nőnél más és más. Előfordulhat, hogy a klitorisz olyan nagy, hogy kinyúlik a csiklóredő alól; de olyan kicsi is lehet, hogy nem is látod (bár ingerléskor könnyen megtalálod). Ha nagyon nagyok a kisajkaid, a klitorisz kicsinek tűnhet. A menopauza után pedig nagynak tűnhet a klitorisz, mivel a kisajkak megkisebbednek. A hiedelmekkel ellentétben sem a maszturbáció, sem a gyakori közösülés nem okoz klitorisz nagyobbodást.

  A gyönyörérzést és az orgazmust nem befolyásolja a méret. Megfelelő ingerlés esetén a legkisebb klitorisz is hatalmas orgazmust képes kiváltani. A csikló feje páratlanul érzékeny. Sokkal több és nagyobb idegek zsúfolódtak össze itt, mint a pénisz makkjában. A klitorisz érzékenysége szintén eltérő minden nőnél. Egyes nők kellemetlennek vagy kifejezetten fájdalmasnak tartják a csikló közvetlen izgatását, míg másoknak nagy örömet nyújt a csiklófej hosszan tartó izgatása.

 

 

A húgycsőnyílás

 

Alig valamivel a klitorisz alatt látni fogsz egy kis gödröcskét, ez a húgycsőnyílás, latinul urethra. Bár a húgycsőnyílás nem nemi szerv, lehet, hogy annak kéne lennie. Egyes nők húgycsőnyílása nagyon érzékeny és maszturbáláskor izgatják is.

  A húgycső egy körülbelül 4 cm hosszúságú rövid cső, amely vizeletet szállít a húgyhólyagból. Barlangos szövet veszi körül, mely szexuális izgalmi állapotban megtelik vérrel. A húgycső egyik oldala szinte közvetlenül a hüvely elülső falán fekszik. Mivel a húgycső és a húgyhólyag ilyen közel vannak a hüvelyhez, nem meglepő, ha a közösülés elején úgy érzed, mintha pisilni kellene. Ezen felül heves vagy hosszan tartó szeretkezésekkor az is előfordulhat, hogy a pénisz lökései által kiváltott súrlódás, dörzsölés következtében a húgycső bedagad és átmeneti kellemetlen érzést tapasztalsz, mikor szex után pisilni mész. Mivel a húgycső rövid, a hüvelyből és a végbélből a baktériumok könnyen bejuthatnak a húgyhólyagba közösülések alkalmával, időnként fertőzést is okozva.

  A húgycső mentén hosszanti irányban számtalan kisebb mirigy található, melyek a húgycsőbe nyílnak. Ezek az úgynevezett parauretrális mirigyek, a férfiak prosztatamirigyének női megfelelői. Férfiaknál megtalálható párjához hasonlóan, a „női prosztata” is meglehetősen érzékenyen reagál szexuális ingerekre: szexuális izgalmi állapotban megduzzad, és egyes nőknél az orgazmus elérésekor talán még folyadékot is bocsát ki.

                           

 

A bejárat – introitus

 

A hüvelynyilás, latinul introitus, közvetlenül az urethra alatt helyezkedik el. Ahogy tükörrel is jól látható, nem egy tátongó lyuk. Ha ujjad a hüvelybemenethez teszed, és kicsit elhúzod a bőrt, egy nagyon kicsi nyílást fogsz látni; hüvelyi úton szült nőknél a nyílás nagyobb lehet.

A szeméremtest ápolása Tisztán tartás

• Nagyajkaid könnyű, hipoallergén szappannal vagy krémmel mossad vagy egyáltalán ne használj tisztítószert. Kerüld az erős, színes, illatosított szappanokat!

• Minden mosakodásnál húzd szét nagyajkaid és tisztítsd meg a nagyajkak, illetve a kisajkak közti hajlatot. A kis- és nagyajkak mirigyei által termelt sűrű, ragadós váladék itt összegyűlhet, és zuhanyzáskor nem távolítódik el a vulváról. Puha, nedves törlőkendővel vagy a zuhanyrózsa vízsugarát a vulvára irányítva el távolíthatók ezek a váladékok.

• A klitorisz tisztán és egészségesen tartásához húzzuk hátra a csiklóredőt, és langyos vízzel, valamint puha törlőkendővel finoman töröljük le a redő és a csiklófej közt lerakodott váladékot. Ez a sűrű váladék, amit a férfiaknál fitymafaggyúnak nevezünk, bőrsejteket és a csiklóredő mirigyei által kiválasztott faggyút tartalmaz. A váladék jelenléte a csiklóredő klitoriszhoz tapadását eredményezheti. Mikor ez megtörténik, mind a közösülés, mind pedig a maszturbáció fájdalmas lehet.

• Szex után mosd meg külső nemi szerved és hüvelybemeneted. Ez azt jelenti, hogy ha este szeretkezel, az éjszakai alvás előtt meg kell mosakodnod. Ha szex alkalmával használtok tejszínhabot, mézet, szirupot, csokoládét vagy ízesített zseléket, távolítsd el ezeknek maradékát! Ha ezek az anyagok hosszú ideig érintkeznek a vulva bőrével, maradványaik irritálhatják az ajkakat, sőt fertőzéseket is okozhatnak. Ezenfelül az ajkak természetes íze a legjobb.

• Akár fürdőt veszel, akár zuhanyzol, alaposan mosd le a szappan vagy tusfürdőmaradékot a vulváról és a hüvelyből. Töröld szárazra külső nemi szerved! Ha szórakozni van kedved, a hajszárítót kisfokozatra állítva is eltüntetheted a nedvességet!

• Ne végezz hüvelyöblítést! Lemosod a jó baktériumokat, a hüvely kémiai egyensúlya felborul, és egy esetleges fertőzés esélye is megnő. Kimutatták, hogy így a medencetáji gyulladásos fertőzések veszélye is megnő (petevezeték-gyulladás).

 

Napi rutincselekvések

 

• Mindig elölről hátra húzd a törlőkendőt - a vulvától a végbélnyílás felé. Ha fordítva húzod a törlőkendőt a végbélből a hüvelybe kerülnek a baktériumok, ahol fertőzést is okozhatnak.

• Csak fehér, nem illatosított toalettpapírt használj - ha be tudsz szerezni fehérítetlen változatot, az a legjobb. A festéket és illatanyagot tartalmazó törlőkendők, papírok irritáló hatásúak lehetnek.

• Ne bajlódj az illatosított tamponok, egészségügyi és tisztasági betétek felkutatásával! A menstruációs vér nem büdös; az esetleges kellemetlen szagokért a baktériumok elszaporodása felelős. Ha megfelelő időközönként cseréled a betétet és a tampont, nem okozhat problémát semmiféle szag.

• Kerüld a csillámot is tartalmazó porokat. Kimutatták, hogy a csillám növeli a petefészekrák esélyét.

• Kerüld a „női higiéniai sprayk” használatát, mert ezek allergiás reakciókat, bőrirritációt, súlyos vulvagyulladást okozhatnak, nem beszélve a megnövekedett hüvelyi fertőzés veszélyéről. Ezenkívül az ízük is rossz, ami tönkreteheti az orális szexet; ha partnered még allergiás is a spray-re, az éjszakád el lesz rontva.

• A szeméremszőrzet eltávolításához szükséges gyanta, borotvakrém vagy szőrtelenítő szer használata előtt a választott termékből próbálj ki egy kicsit nagyajkaid külső felszínén, hogy csak kis területen jöjjenek ki az esetleges irritáció vagy allergia jelei. Bármely szőrtelenítő eljárást is használod, mindig figyelj oda, hogy a kémiai anyagok ne kerüljenek kapcsolatba az érzékenyebb kisajkakkal.

• Ne tegyél be minden olyat a hüvelyedbe, amit a szádba is bevennél! Hüvelyed az egyik legtisztább testtájékod. (Sokkal tisztább, mint a szád.) Ha tehát uborkával kívánsz szexuális örömöket átélni, jól mosd meg!

• Gondosan figyelj rá, hogy hüvelyedhez mindenki csak tiszta és ápolt kézzel érjen. A hosszú, beszakadt körmök megannyi apró borotvapengeként sértik hüvelyed.

• Csak 100% pamutból készült alsóneműt hordj! A szintetikus alapanyagok benntartják a nedvességet, és nem engedik szabadon lélegezni a vulva bőrét, így a fertőzés veszélye is megnő.

• Ne aludj alsóneműben! Ha teheted, az a legjobb, ha hazaérve leveszed mind a harisnyád, mind pedig az alsóneműd!

• Táplálkozz kiegyensúlyozottan és egészségesen! Csak korlátozottan fogyassz egyszerű cukrokat! A magas cukortartalmú étrend megnövelheti a hüvelyi fertőzés kialakulásának veszélyét.

 

A hüvely (vagina)

 

Sokan úgy tartják, hogy a hüvely, latinul vagina, nem más, mint a férfi péniszének és spermájának befogadója (a vagina szó latin jelentése „kardtok”), vagy a születésben levő gyermek átjárója a külvilág felé. A hüvely azonban bárminek nevezhető, csak passzívnak nem. Ezenfelül sokkal több, mint csupán egy lyuk „ott lent”, ami arra vár, hogy valami be vagy kijöjjön. Valójában egy erős, érzéki, tágulékony, bonyolult, erőteljes, önvédő, hormonokra érzékeny, állandóan változó, dinamikus és elbűvölő szervről van szó! Mikor mi alszunk a hüvely akkor is mozgásban van: összehúzódik, síkosodik és tisztítja magát.

Rózsa az, nevezd bárhogy is!

Gyerekkorunk óta legtöbbünket arra tanították, hogy ha a hüvelyünkről szeretnénk beszélni, minden elnevezést használhatunk, csak a hüvely szót nem. Ha arról a dologról van szó, nevezhetjük dombocskának, pisilőnek, pipilőnek, misinek, puncinak vagy az „ott lent” területnek. Mikor nagyobbak leszünk, nemi szervünkre vonatkozóan még különbözőbb elnevezéseket hallhatunk (a szabatosság különböző fokainak megfelelően), mint a pisilő luk, muff, buksza, punci, pina, rés, büdös luk, szerelmes fészek, nuna, barlang, odú. Valószínűleg még több száz kifejezés létezik legintimebb testrészünk leírására: állatnevek és egyéb sértő elnevezések, melyek hallatán a legtöbb nő provokálva érzi magát. Sajnálatos módon a használt kifejezések döntő többsége undorító, vagy valamilyen negatív másodlagos jelentéssel bír.

Egyes kultúrákban csodálatosan kreatív megnevezésekkel illetik meg a női nemi szerveket. Indiában és Tibetben például harangnak, kehelynek, lótuszvirágnak, bölcsesség lótuszának, mennyei gyönyörök mezejének, gyönyör lakhelyének, szent helynek nevezik a női nemi szervet. A kínaiak számtalan költői frázist alkottak az évszázadok alatt a női hüvely tiszteletére: a szerelem szellőrózsája, cinóbervörös rés, kagylóhéj, az élet kapuja, aranykapu, aranybarázda, belső szív, jádekő kapu, a szerelem barlangja, misztikus völgy, illatos száj, nagybecsű kapu, vörös gyöngyszem, titkos barlang és kincsesház.

Mi is pontosan a vagina?

A vagina nemi szerved belső része, mely a húgyhólyag és a végbél között található, előbbi a hüvely előtt, utóbbi a hüvely mögött helyezkedik el; a kisajkak tövétől kezdődik és a méhnyaknál ér véget.

A hüvely egy potenciálisan megnyíló cső, szélessége általában 5-6 cm, hossza 7,5-15 cm, az átlagos hüvely 11 cm hosszú. Nyugalmi állapotban a vagina szó szerint összezárul - falai egymáshoz érnek. A vagina mérete minden nőnél más és más, de nincs összefüggésben tulajdonosa magasságával, testalkatával. Kicsi nőnek is lehet hosszú, tág hüvelye, csakúgy, mint egy termetes asszonyság is rendelkezhet kicsi, szűk hüvellyel. (Bármilyen méretű legyen is a hüvely, kizárólag a méret nem befolyásolja a szexuális élet boldogságát.)

  A hüvely három rétegből áll. Az első réteg hasonló a bőrhöz, de nincsen rajta szőr, verejték- vagy faggyúmirigy, és nem szarusodik el. Meleg és nedves, tapintásra hasonlít a szájüregben található nyálkahártyához. A szájüregtől eltérően azonban a vagina fala nem sima, hanem számtalan puha redő, úgynevezett rugae található rajta. A redőknek köszönhetően tud a hüvely a harmonikához hasonlóan kitágulni, majd összehúzódni. Közösüléskor is ezek a redők segítik a medencefenéki izmokat a pénisz szorításában.

  A hüvely második rétege elasztikus szövetből és izomból áll, a hüvely tágulásában működik közre (olyannyira, hogy szüléskor a baba is kiférjen rajta), és eredeti méretére való visszahúzódásában. A harmadik réteg rostos szövetből és vérerek sűrű hálózatából áll, melyek körbefutják a hüvelyt. Szexuális izgalmi állapotban még több vér áramlik ezekbe az erekbe, és nagy mennyiségű síkosító folyadékot küldenek a hüvely belsejébe.

  Légy óvatos, mit helyezel a hüvelyedbe! A hüvely falán keresztül felszívódva bármilyen kémiai anyag bekerülhet a vérkeringésbe.

 

 

Hüvelyváladék

 

A hüvely váladékozása normális és fontos a hüvely egészsége szempontjából. Váladék nélkül a hüvely finom szövetei kiszáradnának. A normál hüvelyváladék több összetevőből áll: a hüvelyfaláról levált sejtekből; egészséges hüvelyi baktériumokból; hüvelyi folyadékból; a hüvelyben található faggyú- és verejtékmirigyek. A hüvelynyálkahártya nem tartalmaz faggyú-, sem verejtékmirigyet A váladékot a petevezető-, a méh- és a méhnyak nyálkahártya termeli, valamint a hüvelyfalon átszűrődő transsudatum), valamint a Bartholin-mirigyek váladékából és egy kis mennyiségű, a húgyhólyagból és a petevezetékből származó folyadékból. A hüvelyváladék magas tápértékű. Szénhidrátokból, aminosavakból, fehérjékből és a nagyszámú laktobacillus baktérium által termelt savból áll. A hüvely váladékozása nemcsak normális, de elengedhetetlen fontosságú a hüvely nedvesen és tisztán tartásához.

  A hüvely egy öntisztító szerv. Nem szokatlan, ha nap végén sűrű, fehér váladék réteget, sűrű nyálkacsomókat vagy túrószerű váladékot látsz fehérneműdön. Ezek mind normális jelenségek és néhány nap vagy pár hét alatt elmúlnak; nem összekeverendő a fertőzésből származó abnormális hüvelyfolyással, melyet rendszerint viszkető, égető érzés és büdös szag kísér.

  A normális hüvelyváladék mennyisége és állaga minden nőnél más és más. Vannak nők, akiknél bőségesen termelődik hüvelyváladék - olyannyira, hogy a nap végére már átázik fehérneműjük. Ha égető, viszkető érzés, büdös szag nem tapasztalható, a nő- gyógyászati, illetve a hüvelykenet alapján készült bacilustenyészet vizsgálat eredménye normális, aggodalomra semmi ok, ez esetben nálad természetes a nagy mennyiségű váladékozás. Használj illatanyagmentes tisztasági betétet, és nap közben gyakran cseréld, hogy hüvelyed szárazon tudd tartani, és elkerüld az esetleges irritációkat.

  Más nőknél a szükségesnél kevesebb hüvelyváladék termelődik, és időnként viszkető, égető érzés jelentkezik. A kellemetlenségekért a fogamzásgátló tabletták, a szoptatás, a változókor, gyógyszerek és a hüvelyöblítés tehetők felelőssé. Ilyen esetekben segíthetnek a hüvelyt ápoló krémek és a víz alapú síkosító szerek.

  A hónap folyamán is változhat a hüvelyváladék mennyisége, színe és állaga. Közvetlenül ovuláció előtt a váladék áttetsző, ragadós, nyálkás, egyes nők szerint olyan nyálkás, mint a tojásfehérje. Ovuláció után a váladék sűrűvé, ragadóssá, csomóssá és fehérré válik. A megszáradt hüvelyváladék sárga. (Mosás után is láthatsz sárga foltokat a fehérneműdön. Ez a normális, savas váladék és a tisztítószerek reakciójának eredménye. Nem jele semmilyen fertőzésnek. Megjegyzés: A gennyes méhnyak fertőzések is sárga folyással járnak!)

 

Hogy állapítható meg, ha valami nincs rendben?

 

Bár a hüvelyváladék termelése normális, időnként a váladék változása rendellenességet jelez. Az alábbiakra érdemes odafigyelni:

• Szokatlan szín: A normál váladék színtelen vagy fehér. Ettől eltérő szín fertőzést jelent! A zöld folyás általában bakteriális fertőzést mutat. A sárga folyás nemi úton terjedő betegségek, mint például a gonorrhea, chlamydia, illetve egyéb más bakteriális fertőzések kísérője. Ha erős sárga folyást észlelsz, feltétlenül keresd fel orvosod és kérj bacilustenyészetvizsgálatot. A barna és rózsaszínes folyás normálisnak tekinthető a menstruációt közvetlenül megelőző, illetve követő napokban, ha azonban más időszakban jelentkezik, akár problémát is jelezhet.

• Szag: A hüvely természetes szaga a tiszta pézsmaillat. Fertőzést jelez, ha a hüvely szaga büdössé válik. A leggyakoribb orrfacsaró szaggal járó fertőzés a baktérium okozta hüvelyfertőzés, bacteríal vaginosis bár akármilyen fertőzés okozhat kellemetlen hüvelyszagot. Bármi, amit túl sokáig hagynak a hüvelyben - tampon, bent felejtett pesszárium, közösülés során bennmaradt óvszer - bűzös hüvelyfolyást és rossz szagot eredményezhet.

• Viszkető, égető érzés: Alkalomadtán mindnyájunkat megtalál a viszketés. Ha egykét vakarás könnyít a helyzeten, valószínűleg semmi jelentős nem áll a háttérben. A hüvely komolyabb, szűnni nem akaró viszkető, égető érzése azonban fertőzést jelez. Ilyen esetekben leggyakrabban a trichomonas, élesztőgombák, rüh, allergiás reakciók vagy a dermatitis a bűnös. Ezenfelül a hüvelyszárazság, a herpesz, és a humán papilloma vírusos fertőzések is okozhatnak viszkető, égető tüneteket.

• Erős vízszerű folyás: Afibrómában, méhnyakgyulladásban, illetve petevezeték megbetegedésekben szenvedő nőknél jelentkezhet. Menopauza után a hüvely fala vékonyabbá válik, és hüvely „könnyezést" okozhat, ami színtelen, vízszerű folyással jár. A közösülést követő 24 órán belül is tapasztalhatunk vízszerű váladékozást (azaz az elfolyósodott és kicsorgó ondó).

  Mikor szexuális izgalmi állapotba kerülsz, hüvelyed színtelen váladékot termel - ez a síkosító, ami könnyebbé teszi közösüléskor a hüvelybe való behatolást, illetve a manuális örömszerzést. Izgalmi állapotban több vér áramlik a hüvely falaiba. Amint a hüvelyt behálózó vérerek vérbővé válnak, a hüvely falain váladék préselődik át. Eleinte ez a váladék apró izzadságcseppekhez hasonlít, de ahogy egyre fokozódik az izgalmi állapot, egyre több és több cseppecske jelenik meg, míg végül az egész hüvelyt be nem borítja a csúszós váladék. A hüvelyedben termelődő síkosító mennyisége eltérhet más nőkétől, mi több egymást követő közösülésekkor is más és más mennyiségű váladék termelődhet.

 

A hüvely illata

 

Senki sem tudja, ki találta ki, hogy a hüvely halszagú, de úgy tűnik, ezt mindenki elhiszi. Már egész kiskorunkban elhitetik velünk, hogy hüvelyünk kellemetlen szagú. A médiában megjelenő hirdetések busás hasznot hoznak megrendelőiknek a mi, nők saját testszagunkhoz való bizonytalan hozzáállásunkat kihasználva. Sikeresen meggyőztek minket, hogy a természet adta testszag kellemetlen, és el kell tüntetni, el kell nyomni vagy legalábbis álcázni kell dezodorokkal, különböző higiéniai termékekkel, hogy virágillat lengjen körülöttünk. A gyógyszertárakban különféle spray-k, szappanok, hintőporok, krémek, dezodorok, illatosított tisztasági betétek és tamponok kaphatók, melyek mind azt a célt szolgálják, hogy eltüntessék természetes női illatunk.

  A hüvely természetes illata leginkább egy kellemes pézsmaillathoz hasonlítható, bár minden nőnek megvan a saját, csak őrá jellemző illata. Férfipartnerünk számára a normális hüvelyszag szexuálisan izgató hatású. Sok nő azt tapasztalta, hogy ha az intim együttlét előtt hüvelyváladékukkal mellüket bekenik, férfi partnerüknek erősebb, hosszabban tartó merevedésük lesz.

 

Hüvelyöblítés

 

Az egészséges hüvely tökéletes öntisztító. A hüvelyöblítés (a hüvely vízzel vagy víz és tisztítószer kombinációjával történő kimosása) kedvezőtlenül hat e természetes folyamatra, és több kárt, mint hasznot hoz. Még a leggyengébb szerrel alkalmazott hüvelyöblítés is kiszáríthatja és károsíthatja a hüvely finom belsejét. A fertőzésveszély megnő: a hüvely természetes élőflórája megváltozik, savassága csökken, fogékonnyá válik a különböző fertőzésekre, ideértve a medence gyulladásos megbetegedését is. A hüvelyöblítés következtében egyes komolyabb fertőzések hosszabb ideig észrevétlenek maradnak, így a megfelelő kezelés is csak későn kezdhető meg.

Ha úgy érzed, mindenáron hüvelyöblítést kell végezned, használj egyszeri felhasználásra szánt, gyenge, illatanyagmentes, víz és ecet keverékéből készült öblítőszert.

 

 

Női belső nemi szervek

 

A méhszáj és a méhnyak

 

Ha ujjad olyan mélyre vezeted hüvelyedbe, amennyire csak tudod, egy kemény, kör alakú, orrhegyedhez hasonlítható szervet fogsz érezni, ez a méhszáj. A méh alsó részén elhelyezkedő méhszáj és méhnyak a spermának bejáratot, a menstruációs vérnek, váladékoknak és a születendő gyermeknek kijáratot biztosít. Mivel hosszú időn keresztül tudományos kutatók azt publikálták, hogy a méhnyakban nincsenek idegvégződések és érzéketlen, sokan nem is tudják elképzelni, hogy egyes nőknek bizony kifejezetten gyönyörteljes élményt ad a méhnyak ingerlése. Néhányunk egyedül a méhnyak ingerlésével is képes az orgazmusra.

  A méhnyakon belül található sejtek nyálkát termelnek, mely közvetlenül ovuláció előtt bő, híg, színtelen és csúszós. A legtermékenyebb napokban ez a nyálka könnyíti meg a spermának a méhnyakon való előrehaladást és feljutást a méhbe. Ovuláció után a nyálka mennyisége csökken és sűrűbbé válik.

  Te vagy partnered időnként kis dudort (vagy dudorokat) tapasztalhattok a méhnyak megérintésekor. Ezek az úgynevezett Naboth-tüszők a méhnyak nyálkamirigyeinek elzáródásakor jelennek meg. Többnyire kisebb zöldborsó nagyságúak, de lehetnek ettől kisebb vagy nagyobb méretűek is. Gyakorta előforduló, jóindulatú kinövések, problémát nem okoznak, kezelést nem igényelnek.

  Minden évben látogass el orvosodhoz méhnyakszűrésre, hogy megbizonyosodj, méhnyakad egészséges. A vizsgálat időpontját egy-két héttel a menstruációd utánra időzítsd. A vizsgálatot megelőző 48 órában ne végezz hüvelyöblítést, ne alkalmazz hüvelyben használatos gyógyszerkészítményeket, és ne létesíts szexuális kapcsolatot.

 

A méh

 

A méh fordított körte formájú, ököl nagyságú szerv; mérete a változás korában levő nőknél kisebb, többgyermekes nőknél nagyobb is lehet; vékony, nedves nyálkahártya veszi

körül. A méh üregének belső rétege, az endometrium minden hónapban megvastagszik és bolyhossá válik. Teherbeesésnél a megtermékenyített petesejt megtapad és beágyazódik a méhüreg puha nyálkahártyájába. Ha nem jön létre terhesség, a nyálkahártya menstruációs vér kíséretében lelökődik. Terhesség esetén az endometriumot körülvevő vastag izomszövet a magzat fejlődését követve tágul, szüléskor összehúzódik, a gyermek megszületése után visszanyeri előző méretét.

  Egyes orvosok nem tulajdonítanak nagy jelentőséget az egészséges méhnek a nő nemi életében. Egyes nők viszont meglehetősen intenzíven tapasztalják orgazmus elérésekor a méhösszehúzódásokat, más, császármetszéssel szült nők csökkent intenzitású orgazmusról adtak számot.

 

A petevezetékek

 

Minden nőnek két, egyenként körülbelül 10 cm hosszú petevezetéke van, mely a méh testétől a petefészekig vezet. A petefészket elhagyó petesejt a petevezetéken keresztül jut el a méhbe. Amennyiben útközben a petesejt spermiummal találkozik, a petesejt megtermékenyül és a méhbe érve beágyazódik.

  Időnként azonban a petevezetéket is érheti fertőzés, illetve megtámadhatják szexuális úton terjedő betegségek, mint például a chlamydia. A petevezeték-gyulladás, latinul sal- pingitis, gyakoribb méhen belüli fogamzásgátló eszközök használata és több szexpartner esetén. A salpingitis rendkívül fájdalmassá teszi az intim együttléteket.

 

A petefészkek

 

A méhhel kötőszöveti szalagokkal összekötve, a méh két oldalán helyezkednek el a mandula méretű petefészkek. Bennük termelődnek az ösztrogén és a progeszteron női nemi hormonok, valamint egy kis mennyiségű férfi nemi hormon, a tesztoszteron. Előbbi hormonok mindegyike fontos szerepet tölt be szexuális egészségünk megőrzésében.

Születéskor a leánycsecsemők petefészkei egyenként körülbelül 400 000 petesejtet tartalmaznak. Életünk során további petesejt nem termelődik. Minden peteéréssel járó hónapban egy érett petesejt szabadul ki a petefészekből és vár megtermékenyítésre. Ez azt jelenti, hogy reproduktív életszakaszunkban körülbelül 300-400 petesejt érik meg.
További bejegyzések


Féltékenység
| 2 évvel ezelőtt
Féltékenység
Női vonzódás
| 1 évvel ezelőtt
Női vonzódás
Szakítás
| 1 évvel ezelőtt
Szakítás

A hozzászólási lehetőséget ideiglenesen lezártam. Ha kérdésed vagy hozzászólásod van a bejegyzéssel kapcsolatban, keress meg közvetlenül a kapcsolat menüpont allatt található ürlap segítségével.